Begrippen

De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Hier onder staan de collecties met de afzonderlijke begrippen, voor alle 293 begrippen, zie Categorie:Begrippen

Bedrijfsvoering (6)

Bevolkingszorg (9)

Brandweer (114)

BegripDefinitie (nl)
Boiling Liquid Expanding Vapour ExplosionDe ontploffing van een tot vloeistof verdicht gas, zoals een LPG-tank.
C2000-infrastructuur
Computational Fluid DynamicsNumerieke methode om stroming van vloeistoffen en gassen te voorspellen. Wordt gebruikt om in complexe situaties te voorspellen hoe bij brand warmte en rook zich verspreiden, of hoe bij een explosie een drukgolf zich uitbreidt.
Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en RampenbestrijdingSinds 1 november 2012: Brandweer Nederland.
Officier van Dienst BrandweerGeeft leiding aan brandweereenheden binnen het inzetvak bij de bestrijding van het incident.
PRIO 1Melding waarbij er sprake is van de noodzaak om zo snel mogelijk ter plaatse te gaan en waarbij sprake is van een dringende taak.
PRIO 2Melding waarbij er sprake is van de noodzaak om snel ter plaatse te gaan, maar waarbij niet direct sprake is van een dringende taak.
RBM IIComputerprogramma voor het berekenen van externe veiligheidsrisico’s van het vervoer van gevaarlijke stoffen.
Required Safe Egress TimeTijd die nodig is om te vluchten; omvat zowel detectietijd, reactietijd als de daadwerkelijke vluchttijd. Te toetsen aan de Available Safe Egress Time (ASET).
RijksInstituut voor Volksgezondheid en MilieuDit is een Nederlands instituut dat in opdracht van de overheid onderzoek doet op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur. Het is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Risk Ranking PointsRisico-ordeningsmethodiek waarbij de meest relevante scenario’s worden bepaald.
SAFETI-NLComputerprogramma voor het berekenen van externe veiligheidsrisico’s van het gebruik en de opslag van gevaarlijke stoffen binnen inrichtingen.
Short Data ServiceKorte tekstberichten die vanaf een randapparaat verstuurd kunnen worden, zoals een SMS op een mobiele telefoon.
Special Coverage Location-beleid
Terrestial Trunked RadioTetra of TErrestiaI Trunked Radio is de technische standaard die voor de radiocommunicatie voor C2000 wordt gebruikt.
VeiligheidsEisen voor SpoorTunnelsEuropese Technische Specificatie voor Interoperabiliteit (TSI), vertaald voor de Nederlandse implementatie.
Vultijden ModelRekenmodel, ontwikkeld door TNO, voor tijdafhankelijke bepaling van de rookvultijd.
Weerstand tegen Branddoorslag en BrandoverslagWBDBO staat voor Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag tussen twee ruimtes; de kortste tijd die een brand nodig heeft om zich uit te breiden van de ene ruimte naar de andere ruimte (NEN 6088).
aanrijtijdBenodigde tijd om na alarmering op de incidentlocatie te arriveren.
aanvalsplanPlan dat vóór de ingebruikname van een ruimte is opgesteld door de brandweer. Dit plan bevat alle informatie die de brandweer nodig heeft om snel en effectief te kunnen werken.
affiliationlistLijst van deelnemers (ingeschakelde randapparaten) in een bepaalde gespreksgroep
alert-toonAttentie-signaal bedoeld om de randapparaatgebruiker ergens op te attenderen. Er zijn drie alert tonen beschikbaar
beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming
bluswatervoorzieningEen (uitvoerings)maatregel om bluswater beschikbaar te hebben of te krijgen.
brandkranenBrandkranen zorgen voor de levering van water aan brandweerpompen of direct aan hierop aan te sluiten slangen. Ze kunnen zowel ondergronds als bovengronds zijn geplaatst.
brandrisicoklasse luchthaven
crashtenderBrandweervoertuig dat voornamelijk wordt ingezet op luchthavens bij de bestrijding van de gevolgen van ongevallen met vliegtuigen.
decontaminatie
detectietijdDe tijd die verstrijkt tussen het ontstaan van een, ongewenste, gebeurtenis of incident, zoals brand of gaslekkage en het vaststellen ervan.
draagbare blusmiddelenDraagbare apparaten die zijn bedoeld voor het bestrijden van het begin van een brand.
droge blusleiding
effectbenaderingBenadering waarbij risico’s beschouwd worden vanuit het effect van een mogelijke calamiteit, ongeacht de kans dat deze calamiteit daadwerkelijk plaatsvindt.
effectgebied
encryptieBeveiliging van berichten door digitale codering (ook wel versleuteling).
fn-curve
hulpverleningsvoertuigEen brandweervoertuig dat specifiek ingericht is voor technische hulpverlening.
invloedsgebied
kwetsbare objecten
milieuvergunning
mobiele communicatiedienstenVoor de Gebruikers beschikbare diensten die bestaan uit het overbrengen van signalen via het C2000 netwerk.
monitoringEen continu evaluatieprogramma om bepaalde ontwikkelingen te volgen.
multi-selectEen methode om meerdere radio's zodanig te combineren in een groep dat ze alle tegelijkertijd opgeroepen kunnen worden.
multigroepTwee of meer gespreksgroepen kunnen in een multigroep gecombineerd worden in een trunkingsysteem.
niet-categoriale inrichtingenInrichtingen die niet binnen categorieën van het Bevi vallen. Voor de bepaling van het plaatsgebonden risico en groepsrisico moet daarom een risicoanalyse worden uitgevoerd.
noodoproepOproep met de hoogst mogelijke prioriteit. Noodoproepen kunnen zowel door een bedienaar als door een radio gegenereerd worden.
overdrukPlotselinge stijging in de luchtdruk door de drukgolf van een explosie.
pagingVerzenden van een alarmeringssignaal met tekstberichten via het P2000 systeem.
pelotonEen organisatorische eenheid binnen de brandweer bij de bestrijding van brand of andere incidenten. Een peloton heeft een vastgestelde structuur en kan in principe zelfstandig opereren.
plaatsgebonden risicoHet plaatsgebonden risico is de berekende kans per jaar, dat een persoon overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval bij een risicobron, aangenomen dat hij op die plaats permanent en onbeschermd verblijft.
proactieWegnemen van structurele oorzaken van onveiligheid. Er bestaat zekere mate van overlap met preventie.
push to talk-toetsKnop op randapparaat die ingedrukt moet worden om een bericht te verzenden, ook wel spreeksleutel genoemd.
randapparatuurMet de C2000-infrastructuur te gebruiken mobilofoons, portofoons, alarmontvangers en mobiele data terminals.
risico-inventarisatieEen overzicht van risicovolle situaties binnen de regio die tot brand, ramp of crisis kunnen leiden en een overzicht van de soorten branden, rampen en crises die zich in de regio kunnen voordoen.
risicoanalyseHet inzichtelijk maken van de risico’s voor individuele personen, bevolkingsgroepen, eigendommen en de omgeving. Een risicoanalyse omvat zowel de scenarioanalyse (SCeA) als kwantitatieve risicoanalyse (QRA).
risicobeheersing
risicobenaderingIn de risicobenadering wordt de kans op een bepaald effect(in het externe veiligheidsbeleid worden letale slachtoffers binnen het effect beschouwd) beschouwd.
risicobeoordelingEen analyse waarin weging en inschatting van gevolgen van soorten branden, rampen en crises zijn opgenomen.
risicobronEen object, infrastructuur of natuurlijke omstandigheid die kan leiden tot een brand, ramp of crisis.
risicocontactPersonen bij wie geen ziekte(verschijnselen) zijn geconstateerd, maar die mogelijk wel besmet zijn.
risicocontouren
risicodiagramEen tweedimensionaal diagram waarin de oordelen over impact en waarschijnlijkheid van de scenario’s worden samengebracht. Op basis van dit diagram kan een clustering naar ernst van het scenario worden aangebracht.
risicokaart
risicoperceptie
risicoprofielHet risicoprofiel is een inventarisatie en analyse van de in een veiligheidsregio aanwezige risico’s, inclusief relevante risico’s uit aangrenzende gebieden.
risicoreducerende maatregelenMaatregelen die zorgen voor het stroomlijnen van processen en het reduceren dan wel voorkomen van risico’s.
risicovolle situatieEen samenstel van een of meerdere risicobronnen en kwetsbaarheden die kunnen leiden tot een ramp of crisis.
rook- en warmteafvoerinstallatieInstallatie voor de afvoer van rook en warmte in een gebouw(deel) via rookluiken of ventilatoren, veelal gekoppeld aan een automatische brandmeldinstallatie.
rookbeheersingMaatregelen die worden getroffen om de verspreiding en uitbreiding van rook te beïnvloeden.
rookcompartimentGedeelte van één of meer gebouwen bestemd als maximaal uitbreidingsgebied van rook in de beginfase van een brand.
rookmelder
rookschermHittevast (ruimtescheidend) element bedoeld om de rookverspreiding te beperken (NEN 6093).
rookvrije laagGedeelte van de ruimte onder de rooklaag gemeten vanaf de vloer van de ruimte tot de onderzijde van de rooklaag.
rookvrije vluchtroute
rookwarmteafvoerEen Rook- en WarmteAfvoersysteem (ook wel Rookbeheersingssysteem) dient in geval van brand de rook doeltreffend uit een bouwwerk te voeren. Hierdoor ontstaat een rookvrije vluchtweg voor de aanwezigen.
rookweerstandTijd waarin een scheidingsconstructie weerstand biedt tegen rookverspreiding (NEN 6075 of NEN-EN 1634-3).
safety casesSafety cases zijn dossiers, die de veiligheid van een systeem aantonen en borgen.
spraakberichtGesproken woord van een centralist of randapparaatgebruiker.
status berichtCode voor een toestand waarin een bepaald randapparaat (-gebruiker) zich bevindt, bijvoorbeeld “terplaatse”, “aanrijdend” of “niet beschikbaar”.
subscriberbeheerHet invoeren, wijzigen, verwijderen en onderhouden van kenmerken en mogelijkheden van randapparatuur in de verschillende gegevenssystemen van het C2000 netwerk.
tankautospuitEen tankautospuit, afgekort TS is een type voertuig dat de brandweer normaal gesproken inzet als basisvoertuig. Het voertuig is zo ingericht dat de eerste slag geslagen kan worden bij brandbestrijding of ongevallen.
technopreventieve beveiligingTechnologische beveiligingsystemen zoals inbraak- en overvalbeveiliging, om criminaliteitspreventie te regelen.
toegang van een gebruiksfunctie
trappenhuisEen trap of trappenhuis, uitsluitend bestemd om het bouwwerk te ontvluchten.
trunking
uitgangsstellingEen uitgangsstelling, afgekort UGS, is een plaats waar hulpdiensten door de alarmcentrale naar toe worden gestuurd, voordat men een rampterrein opgaat.
veilige plaats
veiligheidsactiesVijf mogelijke acties om aan veiligheid te werken: Pro-actie, Preventie, Preparatie, Repressie en Nazorg.
veiligheidsbeheerplanHet veiligheidsbeheerplan is het instrument met behulp waarvan de beheerder in de gebruiksfase het afgesproken veiligheidsniveau handhaaft.
veiligheidscriteriaCriteria die men toepast om te bepalen of wordt voldaan aan de eisen voor het veiligheidsniveau.
veiligheidsdossier
veiligheidseffectrapportage
veiligheidseisenEen verzameling van proceseisen, bouw- en gebruiksvoorschriften waaraan onderdelen van het bouwwerk in ieder geval moeten voldoen.
veiligheidsketenDe veiligheidsketen is een operationalisatie van het veiligheids- beleid, bestaande uit de ketens proactie, preventie, preparatie, repressie en nazorg.
veiligheidsniveau
veiligheidsregioRegionaal samenwerkingsverband van o.a. gemeenten, brandweer en geneeskundige hulpverlening.
veiligheidsscanVerkennend onderzoek naar fysieke en sociale veiligheidsaspecten waarbij tijdig de veiligheidsmaatregelen, de installaties en de beheermaatregelen in beeld komen.
veiligheidstrappenhuisTrappenhuis waardoor een brand- en rookvrije vluchtroute voert en dat in de vluchtrichting uitsluitend kan worden bereikt vanuit een niet-besloten ruimte.
verblijfsgebiedGedeelte van een gebruiksfunctie met ten minste een verblijfsruimte, bestaande uit een of meer op dezelfde bouwlaag gelegen aan elkaar grenzende ruimtes anders dan een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte.
verblijfsruimteRuimte voor het verblijven van mensen, dan wel een ruimte waarin de voor een gebruiksfunctie kenmerkende activiteiten plaatsvinden.
verkeersafwikkelingVeiligheidvoorzieningen die zijn gericht op een veilige en ongehinderde doorstroming van het verkeer, alsmede het zo goed als redelijkerwijs mogelijk voorkomen van incidenten en ingrijpen bij verstoringen in het verkeer.
verkeersrouteRoute die begint bij een toegang van een ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt bij de toegang van een andere ruimte.
verkeersruimteRuimte anders dan een ruimte in een verblijfsgebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte, bestemd voor het bereiken van een andere ruimte.
vlinderdasmodelDe keten oorzaken - incident - gevolgen. Het incident staat hierbij centraal.
vloerafscheidingVoorzieningen die worden getroffen aan de rand van een vloer, die het risico op letsel ten gevolge van val vanaf de begrenzing van de vloer dienen te beperken.
vluchtroute
vluchttijdBeschikbare tijd om een veilige plaats te bereiken. Zowel de beschikbare als de benodigde tijd.
vluchttrappenhuisTrappenhuis waardoor een rookvrije vluchtroute voert.
vluchtweggeometrieEisen die gesteld worden aan de afmetingen van doorgangen en deuren voor het ongehinderd vluchten.
worst case scenarioMaximale effect scenario.
zelfredzaamheidZelfredzaamheid is de mate waarin (initieel zelfredzame) gebruikers van een gebouw in staat zijn, zonder hulp van buiten, te vluchten naar een veilige plaats.
zelfredzaamheidZelfredzaamheid is het vermogen van burgers om zichzelf in veiligheid te brengen zonder tussenkomst van professionele hulpverleners bij de dreiging van, of het optreden van een gevaarlijke situatie.
zelfredzame personenPersonen die tijdens het incident in staat zijn om naar een veilige ruimte te vluchten.
zendprioriteitenDe voorziening, waarmee een bedienaar of een radio met een hogere prioriteit een kanaal kan overnemen van een bedienaar of een radio met een lagere prioriteit.
zichtlengte

CrisisbeheersingEnRampenbestrijding (130)

BegripDefinitie (nl)
Aeronautical Information PackagePublicatie van de autoriteiten met informatie die belangrijk is voor de luchtvaart. Het bevat met name informatie over luchthavens, procdures, die vliegen veilig moet maken.
Air Accidents Investigation BranchVergelijkbaar met de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Airside Operations ManagerEindverantwoordelijke voor primaire luchthavenprocessen aan airside op luchthaven Schiphol.
Algemene Maatregel van BestuurEen AMvB is een besluit van de regering, waarin wettelijke regels nader worden uitgewerkt. De meeste AMvB's berusten op een formele wet.
Auxiliary Power UnitIs een faciliteit aan boord van een vliegtuig die energie levert bij het opstarten van de motoren en, indien de motoren uit staan, voorziet in spanning voor diverse installaties aan boord van een vliegtuig.
Available Safe Egress TimeBeschikbare tijd na het ontstaan van een incident, waarbinnen de condities op de vluchtroutes voldoende veilig zijn voor ontvluchting.
Bedrijfs Opvang TeamEen collegiaal team dat laagdrempelige en toegankelijke zorg biedt bij verwerking van incidenten.
Commando Plaats IncidentEen commando plaats incident is belast met de operationele leiding ter plaatse, de afstemming met andere betrokken partijen als bedoeld in artikel 16, tweede lid, van de wet, en het adviseren van het regionaal operationeel team.
Departementaal Coördinatie Centrum
Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure
Koninklijke LuchtmachtNederlands krijgsmachtdeel
Koninklijke MarechausseeVoert de politietaken uit binnen de aangewezen grenzen van het luchtvaartterrein en houdt onder andere toezicht op de uitvoering van beveiligingsmaatregelen.
Koninklijke MarineNederlands krijgsmachtdeel
Landelijk Operationeel CoördinatieCentrumDraagt namens de minister van Veiligheid en Justitie zorg voor de coördinatie van de bijstand- en steunverleningaanvragen en de afstemming tussen operationele diensten.
Landelijk Team Forensische OpsporingDit is een samenwerkingsverband van de Nederlandse politie, het Nederlandse Ministerie van Defensie en het Nederlands Forensisch Instituut. Het wordt aangestuurd door de lokale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden.
Militaire Luchtvaart Autoriteit
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
Nationaal CrisisCentrumOndersteunt de besluitvorming bij een crisis. Het maakt onderdeel uit van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Nationaal VoorlichtingsCentrumDit is een onderdeel van het NCC. Het ondersteunt de beleidsteams - het interdepartementaal beleidsteam (IBT) en het ministeriële beleidsteam (MBT) - bij een grote ramp of crisis.
National Transportation Safety Board
Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum
Nederlandse Vereniging van Luchthavens
Noord-Atlantische Verdragsorganisatie
Notification To the Captain in Command
Officier van JustitieEen officier van justitie is in Nederland een algemeen opsporingsambtenaar en een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie. H
Omgevingswet
Onderzoeksraad Voor VeiligheidDe Onderzoeksraad voor Veiligheid is een zelfstandig bestuursorgaan in Nederland dat na rampen, grote ongevallen of andersoortige incidenten onderzoek kan doen naar de oorzaken en gevolgen van het betreffende incident.
Particuliere Alarm CentraleParticuliere alarmcentrales ontvangen alarmsignalen van alarmsystemen van organisaties en particulieren. Zo zorgen voor een opvolging van het signaal door bijvoorbeeld surveillancewagens uit te sturen of het signaal door te geven aan hulpdiensten.
Regeling Veilig Gebruik Luchthavens en andere TerreinenRegels over de aanleg, inrichting, uitrusting en het gebruik van luchthavens met het oog op de veiligheid staan in de Regeling veilig gebruik luchthavens en andere terreinen (RVGLT).
Regionaal Beleidsteam
RijksInstituut voor Volksgezondheid en MilieuDit is een Nederlands instituut dat in opdracht van de overheid onderzoek doet op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur. Het is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Risk Ranking PointsRisico-ordeningsmethodiek waarbij de meest relevante scenario’s worden bepaald.
Severe Acute Respiratory SyndromeSevere Acute Respiratory Syndrome of SARS is een besmettelijke ernstige acute ademhalingsziekte die soms levensbedreigend is.
Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden
Standardization AgreementSTANdardization AGreement dat binnen de NAVO opgesteld is.
Systems EngineeringSystems Engineering is een gestructureerde specificatie- en ontwerpmethode.
Uitvoeringsoverleg Alerteren
World Health Organisation
Ziekenhuis Rampen Opvang PlanZiekenhuis Rampen Opvang Plan. Dit plan beschrijft de interne ziekenhuisorganisatie vanaf de melding van een ramp door de meldkamer ambulancezorg (MKA).
aanvalsrouteDe aanvalsroute beschrijft langs welke route de openbare hulpdiensten, OHD, een bepaald object zullen benaderen bij het optreden van een calamiteit.
afhandelaar
airsideDat gedeelte van het luchthavengebied dat gebruikt wordt voor het starten, landen, opstijgen, taxiën, slepen, parkeren en afhandelen van vliegtuigen.
beeldvormingHet op basis van de beschikbare feiten opbouwen van een mentaal model van een incident en de ingezette capaciteiten. Beeldvorming is uiteindelijk gericht op een mentaal model, een beeld ‘tussen de oren’.
beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming
beleidsplanEen strategisch plan dat zich richt op essentiële keuzes ten aanzien van crisisbeheersing en rampenbestrijding.
besluitvormingHet expliciteren van een bepaald, gemotiveerd besluit.
brandrisicoklasse luchthaven
calamiteitenbestrijdingsplanBeschrijft hoe incidenten, in het bijzonder calamiteiten, worden afgehandeld door het personeel van de beheerder samen met de hulpdiensten en andere partijen. Het plan moet afgestemd zijn met de hulpdiensten.
calamiteitenplanPlan van de exploitant waarin omschreven is hoe de calamiteitenorganisatie is georganiseerd en hoe deze samenwerkt met de overheid en andere relevante partijen.
crisisEen situatie waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast.
crisisbeheersing
crisispartnerOrganisatie buiten de veiligheidsregio die wettelijke taken of bevoegdheden heeft bij het waarborgen van vitale belangen of die door zijn functie in de samenleving, zijn expertise en capaciteiten een rol kan spelen bij de crisisbeheersing.
fysieke veiligheidFysieke veiligheid betreft de bescherming of het zich beschermd voelen tegen gevaar dat veroorzaakt wordt door fysieke bedreigingen. Fysieke bedreigingen ontstaan uit (combinaties van) mechanische, chemische, biologische of fysische gevaren.
grootschalig incidentIncident dat gezien de aard en/of de omvang substantiële coördinatie van de uitvoering van uitvoerend werk op het gebied van bevolkingszorg, politiezorg, brandweerzorg en/of gezondheidszorg noodzakelijk maakt.
incidentmanagementHet afhandelen van incidenten en de voorbereiding daarop.
kapingHet met geweld, of onder bedreiging met geweld, overnemen van een voertuig. Vaak worden de inzittenden als gijzelaars gebruikt om bepaalde eisen van de kapers ingewilligd te krijgen.
luchthaven
mayday callNoodoproep die gebruikt kan worden door gezagvoerder voor gevallen waarin er ernstig gevaar is in combinatie met een levensbedreigende situatie.
medisch backup-systeem
misdrijvenMisdrijven zijn ernstige delicten, met name genoemd in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht, of in bijzondere wetten zoals de Wegenverkeerswet 1994, de Opiumwet, de Wet wapens en munitie, de Wet op de economische delicten en de Arbeidsomstandighedenwet.
mitigerende maatregelenMaatregelen die de escalatie van ongewenste gebeurtenissen tegengaan.
mobiel medisch team
monodisciplinaire oefeningOefening waaraan één discipline of organisatie meedoet. Bijvoorbeeld een oefening waaraan alleen brandweermedewerkers meedoen.
multidisciplinaire oefeningOefening waaraan twee of meer disciplines of organisaties meedoen. Bijvoorbeeld een oefening waaraan brandweer, GHOR en politiediensten meedoen.
objectieve veiligheid
objectieve veiligheid
ongevalstypeEen groep van incidenten met vergelijkbare kenmerken. Voorbeelden van ongevalstypen zijn pech, botsing, ontsporing, brand, explosie.
oordeelsvormingBepaling van wat de verwachtingen zijn ten aanzien van het verloop van het incident, wat dit verloop betekent voor de gestelde doelen en de te betrekken actoren.
openbare hulpverleningsdienstenDe politie, de brandweer en de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, zie ook GHOR Nederland (WARVW Art. 1).
opkomsttijdTijd die de hulpdiensten nodig hebben tot aankomst op de uitgangsstelling (bij een toegang van een ondergrondse ruimte) vanaf het moment dat de eerste melding is ontvangen.
overtredingenOvertredingen zijn lichte vergrijpen. In het boek Overtredingen van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht wordt beschreven wat als een overtreding wordt beschouwd en wat de strafmaat is.
pan pan callSpoedoproep die gebruikt kan worden door gezagvoerder voor gevallen waarin er een technisch probleem is zonder ernstig gevaar en niet levensbedreigend.
pandemieEen over grote delen van de aarde verspreide epidemie.
preparatieHet gereed zijn voor acties bij inbreuken op de veiligheid; weten wat te doen als er brand is, of als er een ongeluk of een ramp plaatsvindt.
preventieHandelingen ter beperking van de kans op een calamiteit zonder dat daar op dat moment een specifieke dreiging voor bestaat. Er bestaat zekere mate van overlap met proactie.
preventieHet voorkomen van directe oorzaken van onveiligheid en het zoveel mogelijk beperken van de gevolgen van inbreuken op de veiligheid.
private plaatsEen private plaats is elke plaats waar niet iedereen toegang toe heeft. Dit kan blijken uit de aard van de faciliteit (privaat eigendom) of door de context (het gaat om een private weg).
pro-actieHet wegnemen van structurele oorzaken van onveiligheid ter voorkoming van het ontstaan ervan (interne en externe veiligheid).
provinciale risicokaart
ramp
rampenbestrijding
rampenbestrijdingsplanEen rampenbestrijdingsplan omvat het geheel aan maatregelen die voor een specifieke ramp of (zwaar) ongeval genomen moeten worden.
ramptypeEen categorie van mogelijke rampen die qua soort effecten en qua ontwikkeling in de tijd op elkaar lijken.
regieBewaken dat een beeld actueel, volledig, overdraagbaar en consistent is.
regionaal risicoprofielEen inventarisatie en analyse van de risico´s (waarschijnlijkheid en impact) van branden, rampen en crises waarop het beleid van de veiligheidsregio wordt gebaseerd.
repressieHet daadwerkelijk bestrijden van onveiligheid en het zorgen voor de daarbij behorende hulpverlening.
risico-inventarisatieEen overzicht van risicovolle situaties binnen de regio die tot brand, ramp of crisis kunnen leiden en een overzicht van de soorten branden, rampen en crises die zich in de regio kunnen voordoen.
risicoanalyseHet inzichtelijk maken van de risico’s voor individuele personen, bevolkingsgroepen, eigendommen en de omgeving. Een risicoanalyse omvat zowel de scenarioanalyse (SCeA) als kwantitatieve risicoanalyse (QRA).
risicobeheersing
risicobenaderingIn de risicobenadering wordt de kans op een bepaald effect(in het externe veiligheidsbeleid worden letale slachtoffers binnen het effect beschouwd) beschouwd.
risicobeoordelingEen analyse waarin weging en inschatting van gevolgen van soorten branden, rampen en crises zijn opgenomen.
risicobronEen object, infrastructuur of natuurlijke omstandigheid die kan leiden tot een brand, ramp of crisis.
risicocontactPersonen bij wie geen ziekte(verschijnselen) zijn geconstateerd, maar die mogelijk wel besmet zijn.
risicocontouren
risicodiagramEen tweedimensionaal diagram waarin de oordelen over impact en waarschijnlijkheid van de scenario’s worden samengebracht. Op basis van dit diagram kan een clustering naar ernst van het scenario worden aangebracht.
risicokaart
risicoperceptie
risicoprofielHet risicoprofiel is een inventarisatie en analyse van de in een veiligheidsregio aanwezige risico’s, inclusief relevante risico’s uit aangrenzende gebieden.
risicoreducerende maatregelenMaatregelen die zorgen voor het stroomlijnen van processen en het reduceren dan wel voorkomen van risico’s.
risicovolle situatieEen samenstel van een of meerdere risicobronnen en kwetsbaarheden die kunnen leiden tot een ramp of crisis.
scenario
scenarioanalyse
situatiebeeldHet situatiebeeld is een voor alle betrokken partijen beschikbare actuele en geverifieerde samenvatting van het incident, met als doel om het proces van leiding & coördinatie te ondersteunen met een eenduidig beeld.
situatierapport
slachtoffersDoden en T1, T2 en T3 gewonden.
sociale veiligheid
subjectieve veiligheid
t1T1-slachtoffers hebben onmiddellijke behandeling nodig,
t2T2-slachtoffers hebben binnen zes uur behandeling nodig.
t3T3-slachtoffers kunnen ook na zes uur behandeld worden.
tankautospuitEen tankautospuit, afgekort TS is een type voertuig dat de brandweer normaal gesproken inzet als basisvoertuig. Het voertuig is zo ingericht dat de eerste slag geslagen kan worden bij brandbestrijding of ongevallen.
terrorisme
transponder
uitgangsstellingEen uitgangsstelling, afgekort UGS, is een plaats waar hulpdiensten door de alarmcentrale naar toe worden gestuurd, voordat men een rampterrein opgaat.
vectorIn de context van deze handreiking: organismen die ziekten of parasieten overbrengen.
veilige plaats
veiligheidsactiesVijf mogelijke acties om aan veiligheid te werken: Pro-actie, Preventie, Preparatie, Repressie en Nazorg.
veiligheidsbeheerplanHet veiligheidsbeheerplan is het instrument met behulp waarvan de beheerder in de gebruiksfase het afgesproken veiligheidsniveau handhaaft.
veiligheidscriteriaCriteria die men toepast om te bepalen of wordt voldaan aan de eisen voor het veiligheidsniveau.
veiligheidsdossier
veiligheidseffectrapportage
veiligheidseisenEen verzameling van proceseisen, bouw- en gebruiksvoorschriften waaraan onderdelen van het bouwwerk in ieder geval moeten voldoen.
veiligheidsketenDe veiligheidsketen is een operationalisatie van het veiligheids- beleid, bestaande uit de ketens proactie, preventie, preparatie, repressie en nazorg.
veiligheidsniveau
veiligheidsregioRegionaal samenwerkingsverband van o.a. gemeenten, brandweer en geneeskundige hulpverlening.
veiligheidsscanVerkennend onderzoek naar fysieke en sociale veiligheidsaspecten waarbij tijdig de veiligheidsmaatregelen, de installaties en de beheermaatregelen in beeld komen.
vitale belangen
vlinderdasmodelDe keten oorzaken - incident - gevolgen. Het incident staat hierbij centraal.
zelfredzame personenPersonen die tijdens het incident in staat zijn om naar een veilige ruimte te vluchten.

GGDGHOR (12)

IFV (6)

Incidentbestrijding (4)

Meldkamer (7)

Risicobeheersing (62)

BegripDefinitie (nl)
As Low As Reasonably AchievableMaatregelen waar met minimale extra investeringen op praktische wijze nog extra veiligheidswinst te boeken valt.
As Low As Reasonably PracticableVan belang voor risico’s en kosten, deze dienen zo laag te zijn als redelijkerwijs praktisch haalbaar is.
Brandveilig Ontwerpen en ToetsenEen praktijkgids met praktische uitleg van brandveiligheidsvoorschriften in het Bouwbesluit.
Progressive CollapseVoortschrijdende instorting, het bezwijken van één onderdeel van de constructie, waardoor een deel van of de gehele constructie bezwijkt.
Reliability, Availability, Maintainability, Safety
RijksInstituut voor Volksgezondheid en MilieuDit is een Nederlands instituut dat in opdracht van de overheid onderzoek doet op het gebied van volksgezondheid, milieu en natuur. Het is een zelfstandig onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Risk Ranking PointsRisico-ordeningsmethodiek waarbij de meest relevante scenario’s worden bepaald.
VeiligheidsEisen voor SpoorTunnelsEuropese Technische Specificatie voor Interoperabiliteit (TSI), vertaald voor de Nederlandse implementatie.
Weerstand tegen Branddoorslag en BrandoverslagWBDBO staat voor Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag tussen twee ruimtes; de kortste tijd die een brand nodig heeft om zich uit te breiden van de ene ruimte naar de andere ruimte (NEN 6088).
Wet algemene bepalingen omgevingsrechtDe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (afgekort Wabo) is een Nederlandse wet, die op 1 oktober 2010 is ingevoerd. De wet regelt de omgevingsvergunning.
automatische doormeldingVoorziening voor de automatische overdracht van een brandmelding van een brandbeveiligingsinstallatie naar de brandweeralarmcentrale.
bedrijfshulpverleningDe tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op het werk.
bedrijfsnoodplanInventarisatie en analyse van alle mogelijke bedreigingen, tijdens gebruik van een bouwwerk. Dit calamiteitenplan ofwel bedrijfsnoodplan moet bij calamiteiten een snelle ontruiming en redding waarborgen.
beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming
belastingscombinatieVerzameling van belastingen die gelijktijdig op een bouwconstructie kunnen optreden.
bouwbesluitKoninklijk besluit in het kader van de Woningwet en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Het Bouwbesluit omvat technische voorschriften voor bouwwerken.
brandcompartimentGedeelte van één of meer bouwwerken, bestemd als maximaal uitbreidingsgebied van brand.
brandcurve
brandmeldinstallatieHet geheel van detectoren, bekabeling, een brandmeldcentrale en een doormeldinstallatie naar de brandweer, dat nodig is voor het ontdekken van brand, het melden van brand en het geven van stuursignalen aan andere installaties.
brandrisicoklasse luchthaven
brandveiligheid ondergrondse bouwwerkenBrandveiligheid is het beschermen van bouwwerken en mensen voor het ontstaan en de gevolgen van brand.
categoriale inrichtingen
circulaire economieEen circulaire economie is een kringloopeconomie waarin afval wordt hergebruikt en omgevormd tot een nieuw product, waardoor er een minimale hoeveelheid afval overblijft en het grondstofgebruik geminimaliseerd wordt.
externe veiligheid
handbrandmelderNiet-automatische voorziening die door aanwezige personen kan worden gebruikt om alarm te slaan bij brand.
incidentdetectieHet vaststellen van het optreden van een ongeval of andere afwijkende situatie waarbij de veiligheid in gevaar komt. Indien geautomatiseerd, is er sprake van een automatische detectie van een incident en het initiëren van relevante acties.
kwantitatieve risicoanalyse
nooddeurEen deur die uitsluitend is bestemd om het bouwwerk te ontvluchten.
noodverlichtingsinstallatieEen installatie die automatisch in werking treedt zodra de ‘stroom’ in een gebouw wegvalt.
normatief brandverloopTijdsverloop van ontdekking, melding, alarmering, ontvluchting, redding en blussen van brand, dat ten grondslag ligt aan de invulling van de bouwregelgeving.
ontruimingsalarminstallatie
ontruimingstijdDe tijd die verstrijkt vanaf het moment van alarmering, tot vluchtende mensen in een veilige zone zijn aangekomen. Ontruimingstijd is op te delen in twee fasen: de alarmfase en de vluchtfase.
probabilistische benaderingswijzeBenaderingswijze van risico’s, kans x gevolg, waarin rekening wordt gehouden met aspecten als spreiding, onzekerheden, overschrijdingskansen, bezwijkkansen, grenstoestanden en veiligheidscoëfficiënten.
restrisicoHet restrisico is het risico dat resteert nadat geadviseerde maatregelen al dan niet zijn getroffen. Bij het accepteren van het restrisico spelen nut en noodzaak van de ontwikkeling in relatie tot de te treffen maatregelen een centrale rol.
risicoDe verwachte gevolgen van een bepaalde activiteit voor mensen, milieu en economie. Risico wordt vaak uitgedrukt in een combinatie van (kans op) gebeurtenis en mogelijke gevolgen.
risico-inventarisatieEen overzicht van risicovolle situaties binnen de regio die tot brand, ramp of crisis kunnen leiden en een overzicht van de soorten branden, rampen en crises die zich in de regio kunnen voordoen.
risicoanalyseHet inzichtelijk maken van de risico’s voor individuele personen, bevolkingsgroepen, eigendommen en de omgeving. Een risicoanalyse omvat zowel de scenarioanalyse (SCeA) als kwantitatieve risicoanalyse (QRA).
risicobeheersing
risicobenaderingIn de risicobenadering wordt de kans op een bepaald effect(in het externe veiligheidsbeleid worden letale slachtoffers binnen het effect beschouwd) beschouwd.
risicobeoordelingEen analyse waarin weging en inschatting van gevolgen van soorten branden, rampen en crises zijn opgenomen.
risicobronEen object, infrastructuur of natuurlijke omstandigheid die kan leiden tot een brand, ramp of crisis.
risicocontactPersonen bij wie geen ziekte(verschijnselen) zijn geconstateerd, maar die mogelijk wel besmet zijn.
risicocontouren
risicodiagramEen tweedimensionaal diagram waarin de oordelen over impact en waarschijnlijkheid van de scenario’s worden samengebracht. Op basis van dit diagram kan een clustering naar ernst van het scenario worden aangebracht.
risicokaart
risicoperceptie
risicoprofielHet risicoprofiel is een inventarisatie en analyse van de in een veiligheidsregio aanwezige risico’s, inclusief relevante risico’s uit aangrenzende gebieden.
risicoreducerende maatregelenMaatregelen die zorgen voor het stroomlijnen van processen en het reduceren dan wel voorkomen van risico’s.
risicovolle situatieEen samenstel van een of meerdere risicobronnen en kwetsbaarheden die kunnen leiden tot een ramp of crisis.
uiterste grenstoestandBegrenzing aan de belastingstoestand waarin de constructie gedurende een bepaalde tijd mag verkeren alvorens deze bezwijkt bij het optreden van verschillende belastingscombinaties (NEN 6702).
verblijfsgebiedGedeelte van een gebruiksfunctie met ten minste een verblijfsruimte, bestaande uit een of meer op dezelfde bouwlaag gelegen aan elkaar grenzende ruimtes anders dan een toiletruimte, een badruimte, een technische ruimte of een verkeersruimte.
verblijfsruimteRuimte voor het verblijven van mensen, dan wel een ruimte waarin de voor een gebruiksfunctie kenmerkende activiteiten plaatsvinden.
verkeersafwikkelingVeiligheidvoorzieningen die zijn gericht op een veilige en ongehinderde doorstroming van het verkeer, alsmede het zo goed als redelijkerwijs mogelijk voorkomen van incidenten en ingrijpen bij verstoringen in het verkeer.
verkeersrouteRoute die begint bij een toegang van een ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt bij de toegang van een andere ruimte.
verkeersruimteRuimte anders dan een ruimte in een verblijfsgebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte, bestemd voor het bereiken van een andere ruimte.
vloerafscheidingVoorzieningen die worden getroffen aan de rand van een vloer, die het risico op letsel ten gevolge van val vanaf de begrenzing van de vloer dienen te beperken.
vluchtroute
vluchttijdBeschikbare tijd om een veilige plaats te bereiken. Zowel de beschikbare als de benodigde tijd.
vluchttrappenhuisTrappenhuis waardoor een rookvrije vluchtroute voert.
vluchtweggeometrieEisen die gesteld worden aan de afmetingen van doorgangen en deuren voor het ongehinderd vluchten.
woningwetDe Woningwet geeft voorschriften voor de volkshuisvesting, over woningbouw en de geldelijke steun van gemeente en Rijk voor woningbouw.
zelfredzaamheidZelfredzaamheid is de mate waarin (initieel zelfredzame) gebruikers van een gebouw in staat zijn, zonder hulp van buiten, te vluchten naar een veilige plaats.
Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 9 jun 2021 om 08:08.