Het logo van Veiligheidsregio referentie architectuur

Wat is beheer?

Versie door Ricardo.Kleijweg (overleg | bijdragen) op 20 jan 2020 om 11:05
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Figuur 5.1 geeft een overzicht van typen beheer. Om de totale informatievoorzieningHet geheel van mensen, middelen en maatregelen, gericht op de informatiebehoefte van die organisatie. te beheren zijn de volgende soorten beheer te onderscheiden:

Figuur 5.1. soorten beheer van applicatieve functionaliteit (Bron: NORA2).

1. Gegevensbeheer. Hier is in | hoofdstuk informatiearchitectuur al het nodige over geschreven.

2. Functioneel beheer (standaard BISL) Functioneel beheer houdt zich bezig met het beheren van de informatievoorzieningHet geheel van mensen, middelen en maatregelen, gericht op de informatiebehoefte van die organisatie. binnen een Veiligheidsregio. De applicaties worden gebruikt door de gebruikersorganisatie en moeten eventueel door veranderende eisen: 1) anders worden ingericht door de functioneel beheerder of 2) worden aangepast door de applicatiebeheerder. Het beschrijven van deze wijzigingen, het (laten) doorvoeren van de voorgestelde wijzigingen en het controleren van de wijzigingen behoort tot het takenpakket van Functioneel Beheer. De functioneel beheerder stuurt de applicatiebeheerder aan.

3. Applicatiebeheer (standaard ITIL en ASL) Applicatiebeheer houdt zich bezig met de creatie, beheer en wijzigen van applicaties naar aanleiding van geconstateerde fouten of veranderende technische of functionele eisen. Dit zal veelal bij de leverancier van de desbetreffende applicatie belegd zijn. Over deze dienstverlening dienen dan ook afspraken gemaakt te worden bij de aanschaf of ontwikkeling van de applicatie.

4. Technisch beheer (standaard ITIL) Dit beheer richt zich op het instandhouden, beheren en onderhoud van de IT-infrastructuur en heeft ITIL als standaard. De IT-infrastructuur is de basis waarop applicaties kunnen draaien en bestaat uit het netwerk, de computers en operating systems en overige randapparatuurMet de C2000-infrastructuur te gebruiken mobilofoons, portofoons, alarmontvangers en mobiele data terminals..